Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Facebook

Csatlakozz, hogy elsőként értesülj akcióinkról, híreinkről.


A Webáruház TOP Termékei
Webshop Termékajánló
A Webáruház Partnerei
Házhozszállítás

20.000.-Ft feletti rendeléseit ingyenesen házhoz szállítjuk!Szállítási idő: Csomagfeladástól számítva 1 nap.

  

 

Látogató számláló
0
1
8
9
4
1
3

Hírek, érdekességek

Mutasd meg az órád, és megmindom ki vagy...

 

Az óra a modern ember hétköznapjainak elengedhetetlen tartozéka. Az óra nem használati tárgy csupán, hanem esztétikus részlet, amely sokat elárul viselőjéről. A menedzserek világában kiemelt helyet foglalnak el a státuszszimbólumok. Az óra elengedhetetlen kelléke a megnyerő üzletemberek megjelenésének, akik előszeretettel hordanak csuklójukon vagyonokat érő órákat.

Egy – egy mestermű hallatán minden karóra rajongó szíve hevesebben kezd verni. Elsősorban csak a nekünk tetsző, stílusunknak megfelelő órába érdemes beruházni, hiszen a leggyakrabban viselt kiegészítőnk lesz. Ha magunknak keresünk órát, olyat vegyünk, amelyikbe beleszerettünk. Ha a társadalomnak kívánunk üzenni, akkor olyat, amelyet sokan szeretnének.

Azokat az órákat nevezhetjük luxuscikknek, amelyek megfelelnek a szigorú feltételeknek. Legyen pontos és megbízható szerkezete, amely minden körülmények között tökéletesen működik. Minőségi alapanyagokból kell készülnie, hogy hosszú ideig ne menjen tönkre.

Kinézete legyen elegáns és megnyerő, akár visszafogott vagy avantgárd, de minden esetben feleljen meg az elegancia követelményeinek. Az óra ára több tényezőtől is függhet például az alapanyagok minőségétől, az óramű szerkezetétől és a hozzá tartozó extráktól, mint a naptár vagy a kronométer. Persze a márkanév is nagy befolyással van az árra.

 

Bármilyen alkotás kiinduló pontja mindig egy egyedi követelmény körvonalainak meghatározása. Egy termék tervezett jellemzőinek az egysége képezi a végső kialakítás alapját. A dizájn meghatározása pedig mindig szorosan kapcsolódik az alkalmazhatósághoz, illetve a megvalósíthatósághoz, különös ragaszkodással a technikai és gazdasági arányossághoz. Ha egy termék sikeresen fejlődik a tökéletesség felé a technikai, gazdasági és a letisztult esztétikai elvárások mentén, akkor egy kivételes minőségű termék dizájn születik a világban.
 
„Bárhol, ahol egy sikeres céget látsz, biztos lehetsz benne, hogy ott valaki egyszer hozott egy bátor döntést.”  Ez az állítás teljes mértékben igaz a NEOLOG órák megálmodóira és kivitelezőire, a Scopetime GmbH tulajdonosaira. 
 
A céget 2004-ben alapították, bár az órával kapcsolatos előkészületi munkák, illetve magának a dizájn kialakításának a folyamata még 1998-ban kezdődött. Kb.5 év kemény munkába, nagyon sok pénzbe és időbe került, hogy az idő kijelzésének ezt a sajátos módját a világ minden részén, Amerikától Japánig szabadalmaztassák. 
Kétség nélkül állítható, hogy korszak meghatározó és teljes mértékben sikeres terméket alkottak, bár eleinte szinte senki nem hitt bennük. Hogy mégis hogyan tudták végigjárni azt az utat, mely egy dinamikusan fejlődő, nemzetközi céggé nőtte ki magát néhány év alatt? A válasz egyszerű:
 
„A motiváció közvetlenül összefügg a sikerbe vetett hittel, melynek a magabiztosság, a megfelelő tehetség és a fegyelem az alapja. Soha nem gondoltunk arra, hogy feladjuk, mert hittünk a sikerben.”

                        Mr.Atakan Cicek, a Scopetime GmbH kereskedelmi igazgatója
 
 
Az idő egyszerűen
 
A NEOLOG egyszerű eleganciával kombinálja az idő innovatív ábrázolását. 
Úgy értelmezi az időt, ami az valójában: mint mennyiséget. Az idő fel van osztva órákra, tízperces egységekre, valamint percekre, és az egységeket egymásra épülő csíkok jelölik. Követve az emberi agy működését, a csíkok hármas csoportokba vannak rendezve, hogy ez elősegítse a könnyebb leolvasást. 
Ennek köszönhetően bárki kortól, nemtől, földrajzi helytől függetlenül könnyedén képes leolvasni az időt.Ebben a pillanatban körülbelül 13 millió ember nézi az óráját vagy valaki másét. Szerinted mire gondolnak?Vásárlás előtti tanácsok

 

Általános tanácsok vásárláshoz

A márkás termékek piacán sajnos folyamatosan jelen vannak a hamis illetve a nem a hivatalos forgalmazókon keresztül bekerülő órák. A hamisítványok okozta kellemetlenségekről sajnos már sokaknak van ???élménye???, azonban mi most az óraforgalmazás során összegyűjtött tapasztalatainkat adjuk közre.

Márkás terméket soha ne vegye piacon, vásározóktól, alkalmi árustól vagy önmagukat órakiállításnak nevező árusoktól!
Az olcsó nem biztos hogy kevesebb, mint a bolti ár. Gyakran a vásárlókat megtévesztő módon jelenítik meg az árakat ( pl. listaár, gyári ár stb.). Ilyenkor leggyakrabban a hivatalos forgalmazó által javasolt árakat többszörösen felszorozva jelölik meg az árakat, amelyekből a nagymértékű kedvezmény után is a bolti árnál drágábban értekesítik a külföldön felvásárolt órákat. Mivel ezek az órák jellemzően régi modellek így az alkatrészek pótlása is sok esetben megoldhatatlan feladat. További gond lehet, hogy az elöregedett gumitömítések miatt az órák már a vásárlás pillanatában sem mindig tudják biztosítani a vízállóságot, ami hamar meghibásodáshoz vezethet.

A legfontosabb tanácsok vásárláshoz:

 • - a feltünően alacsony ár ( 30%-nál nagyobb kedvezmény ) szinte biztosan nem hivtalos úton forgalomba kerülő, kétes eredetű terméket jelent
 • - nincs magyar nyelvű használati útmutató az óra típusának megfelelően
 • - "ha gondja van a blokkal ide jöjjön vissza" minden óránkhoz egyedi sorszámmal ellátott garanciajegyet adunk, amivel a garanciafüzet hátoldalán felsorolt márkaszervízekben állunk rendelkezésére
 • - kérje az órához gyári díszdobozt, amelyen mindig megjelenik az adott márka logója

Milyen óraüvegek léteznek? 

Az óra „tekintetének” szépségét, a számlap és a mutatók látványát, valamint a leolvashatóságot is befolyásolja, hogy milyen üvege van óránknak. Ha hamar megkarcolódik, hátrányba kerülnek a fent említett tulajdonságok. Az üveg többféle anyagból és formában készülhet, lehet rajta tükröződésmentesítő bevonat, vagy egyéb esztétikai festés, színezés.

 

PLEXI
Ez az óraüveg akrilgyantából készül. Könnyen megmunkálható és polírozható. Rugalmas, és viszonylag magas az ütésállósága.  Ezek könnyen karcolódó, hamar mattuló, idővel megrepedező óraüvegek, amelyeket viszont könnyedén lehet polírozni, újjávarázsolni.

KRISTÁLYÜVEG
A legtöbb óraüveg edzett kristályüvegből készül, persze ezek között is vannak keménységi fokozatok. Olcsóbb órákba kevésbé kemény üvegeket szerelnek, ezek könnyen törnek, karcolódnak. A márkás órák keményebb, de még karcolható üveggel rendelkeznek. 

ÁSVÁNYI KRISTÁLYÜVEG
A kristályüveg különböző ásványokkal vegyített formája. Az ásványi kristályüveg  keményebb és kevésbé karc érzékeny. Ezeket az óraüveg fajtákat alkalmazzák a legtöbb divatmárkánál is.

ZAFÍR KRISTÁLYÜVEG
Szintetikus zafírból készülő óraüveg. Keménysége miatt nem karcolódik, de jóval törékenyebb, mint a plexi. A zafírüveg keménysége a Mohs skála szerint 9-es. Összehasonlításképpen: a gyémánt szilárdsága 10-es ugyanezen a skálán. Sok órára felkerült a "sapphire crystal” felirat.

ÓRASZÓTÁR

A

Analóg óra

Az "analóg" óra kis- és nagymutató segítségével mutatja az időt. Majd fél százada minden óra analóg volt, de manapság már vannak digitális órák melyeken az időt digitek mutatják. Az analóg óra lehet automata (elem a működtetéséhez nem szükséges)  vagy kvarckristály oszcillátorok szabályozta elektronikus villanymotor által működtetett (Az oszcillátorok és a motorok működéséhez szükséges energiát elemek szolgáltatják).

Automata óraszerkezet

Az automata óra szerkezete mechanikus, szabad horgany gátszerkezettel és automatikus felhúzással működik. Az óra automatán jár, és ha mindennap viselik, nem igényel felhúzást. A Timex automata órákon van járattartalék mutató (power reserve), ha a járattartalék mutató alacsony (low), akkor kell csak az órát felhúzni. A normál működéshez legalább 8 óra aktív kézmozgás szükséges. Az automata óra elemből nyerhető energiát nem igényel. Az automata szerkezetű órák pontatlanabbak a kvarcszerkezetű óráknál (elfogadott érték gyártótól függetlenül +-0,5 perc/nap).

B

Bodylink System beépített SIRFstarIV GPS technológia™-val

Ezekkel az órákkal az atlétikai és fitness sportok szerelmesei jutnak egy személyi „trénerhez”. Azoknak ajánljuk, akik fontosnak tartják az egyéni teljesítmény egyedi mérését, elemzését és szükségük van műholdas (GPS szenzor) kapcsolat segítségével a megtett út, magasság, sebesség pontos mérésére. A sportórába beépített GPS szenzorral (integral SIRFstar IV GPS-Technology) teljes képet kap az elkötelezett sportoló valós mért adatai segítségével az edzéséről. Az órába épített GPS technológia olyan megoldás mely méltó a TIMEX Ironman® névhez.

C

Chronograph

A Chronograph a stopperes óra szinonimája. Ezzel a funkcióval bármilyen sporttevékenység idejét tudja mérni akár 24 órán keresztül is. Indítani, megállítani, nullázni tud adott gomb megnyomásával.

D

Data Recorder

Olyan Timex egység software-rel, USB kábellel (T5G751), melynek segítségével adatokat lehet átvinni pulzusmérő (Heart Rate Monitor) órákról személyi számítógépre. Timex szabadalom, Timex GPS 3D szenzorral működik.

Digitális óra

Két évtizeddel ezelőtt minden óra analóg volt, de manapság már vannak digitális órák melyeken az időt számok, digitek mutatják. Az óra működtetéséhez elem szolgáltatja az energiát.

F

FLIX System

Egyes sportórák esetén egy olyan lehetőség, mellyel aktivizálni lehet az Óra indiglo® világítását egyetlen hirtelen csuklómozdulattal. Nyomja 3mp-ig az Indiglo® gombot, míg nem csipog egyet az óra. Ettől fogva szabadon, másik kéz használata nélkül tudja működésbe hozni az órája világítását, minden esetben 3 mp időtartamra.

Mászhat, futhat, dolgozhat éjszaka vagy sötét helyen, egy mozdulat és láthatja órája számlapját.

G

Global Trainer™ System

A Timex Ironman® Global Trainer™ Bodylink® rendszer beépített SIRFstarIV GPS technológia™-val, mely lehetővé teszi az elkötelezett sportoló számára a valós teljesítményadatok pontos mérését, tervezését; testreszabható az információk megjelenítése 4 részre osztható számlappal; magas szintű online képzési napló szoftver elemzi a feltöltött adatokat; az órába épített GPS technológia segítségével mérhető a távolság, sebesség, tengerszint feletti magasság.

GY

Gyors naptárváltó (Quick-date)

Segítségével a dátumos analóg órák dátumának beállítása válik egyszerűvé. A korona 2 állású, egyik állásban az órának csak az óramutatója állítható, amivel a 24óra, az 1nap egy körbetekeréssel lehetséges. Ha mindig pontos dátumot szeretne, vásároljon Timex Intelligent Quartz™ Perpetual Calendar, öröknaptáras (programozott dátumú) órát!

H

Heart Rate Monitor System

Egyes fitness sportórák mellkas-pánt segítségével alkalmasak a pontos pulzus mérésére. A mellkas-pánt és az óra között digitális vagy analóg rendszerű az adatátvitel. A digitális adatátvitellel rendelkező HRM sportórák mellkaspántja egyes futópadokkal és kondigépekkel kompatibilis.

Hőmérséklet szenzor

Egyes Intelligent Quartz™  órák esetén, egy elektromos termométer segítségével az óra Fahrenheitben vagy Celsiusban  mutatja a hőmérsékletet. Hasznos halászat, vadászat, síelés vagy bármely más outdoor sport esetén.

I

Intelligent Quartz™

A Timex óragyártó cég saját fejlesztésű, kiemelt minőségű szerkezete, melyet hosszú múltra visszatekintő analóg és digitális óraszerkezet fejlesztési tapasztalat segítségével alkotott meg. Az Intelligent Quartz™ termékcsalád hűen őrzi a Timex minőség hagyományát.

Intelligent Quartz™ Altimeter

A Timex Intelligent Quartz™ Altimeter a  legújabb Timex fejlesztés, The new E-Altimeter watch features an analog function with an operating range of -400 to 25,000 feet (-120 to 7,600 meters).egy analóg karóra magasságmérő funkcióval. While other time pieces such as the Expedition WS-4 are digital, the E-Altimeter altitude data is very accurate in both feet and meters. Míg más magasságmérők, mint például a Expedíció WS-4 digitális, az IQ Altimeter egy analóg mérőeszköz mely magassági adatokat nagyon pontosan mér láb és méter mértékegységben The watch can also recall high and low altitudes within a specific time period.egy meghatározott időszakon belül.

Intelligent Quartz™  Compass

Ezzel a technológiával egy iránytűt vehet a karjára, ami az időt is mutatja. Az óra negyedik mutatója az iránytű. A működése nem mágneses, hanem elektronikus elven alapul, használatbavételét kalibrálással kell kezdeni távol mágneses tárgyaktól. A kalibrálást időközönként ismételni kell.

Intelligent Quartz™  Fly-Back Chronograph

Fly-back chronograph két gombos, leállítás nélkül is nullázható szerkezet. A felső gomb megnyomása indítja az órát, újabb nyomogatása megállítja, újraindítja azt. Az alsó gomb nulláz. A nullázás megtörténhet ment közben is, miközben a mérési folyamat folytatódik. Alkalmazható újrainduló folyamatok mérésekor. Ez a megoldás 1923-ban debütált.

Intelligent Quartz™  Fly-Back Chronograph Compass

A Flay Back Chronograph kombinálása az iránytű funkcióval egy analóg órában.

Intelligent Quartz™  World Time

Egy olyan Timex fejlesztés, mely könnyedén játszik az időzónák sokaságával. A számlap peremén 24 nagyváros valamelyike kerül kijelölésre, melynek ideje leolvasható a számlapról, a segédszámlapon pedig a város téli-nyári szezonját láthatjuk ekkor.

Intelligent Quartz™  Perpetual Calendar

Öröknaptáras óra.

Ezek az órák soha sem igényelnek dátumbeállítást. A programozott a dátum mindig pontos.

Intelligent Quartz™ Tide Temp Compass

Analóg karóra mely árapály-hőmérséklet-iránytű kijelzővel mutatja a hőmérsékletet, íránytűt és az ár-apályt a negyedik mutató segítségével. A működése nem mágneses, hanem elektronikus elven alapul, használatbavételét kalibrálással kell kezdeni távol mágneses tárgyaktól. A kalibrálást időközönként ismételni kell.

Indiglo

Nyomja meg az INDIGLO gombot vagy analóg órák esetén a koronát a kék háttérvilágításhoz és az elektrolumineszkáló technológiával kék fény ragyogja be a számlapot. US szabadalom: 4,527,096 és 4,775,964.

IP bevonat

Az óra gyártok általános vagy egyedi felületkezelési technológiák alkalmazásával törekednek a tartós felületek kialakítására. A PVD (Physical Vapor Deposition) technológia során a kezelendő felületet magas hőfokra felhevítik, majd  anyagmolekulákkal bevonják. Ez egy általános folyamat, több kombinációja létezik. Az IP (Ion Plating) bevonat során a fenti eljárás során töltéssel rendelkező ionokat használnak. Az IP bevonat nagyjából 1 mikron vastagságú réteg, kötődig az alapanyaggal, így nehezen kopik le, viszont puha felületű, ezért könnyen megkarcolódhat.

 

 

 

K

Kristályüveg

Az órák számlapját műanyagból, üvegből vagy kristályüvegből készítik. A kristályüveg egy erősebb összetételű üveg, ami ellenállóbb a karcolással, horzsolással, töréssel szemben, mint a normál üveg (ISO standard).

N

Night-light

Timex fejlesztés, mely élesebbé teszi a kijelzőn megjelenő számokat.

Night-mode

Egyes sportórák esetén, ha aktivizálja, akkor bármely gomb megnyomása esetén működésbe hozhatja órája Indiglo® világítását.

Tartsa nyomva az Indiglo® gombot 3 mp-ig, ezután már bármely gomb megnyomásával a világítás is bekapcsol.

S

Sleek System

Olyan szíjmegoldás melynél a szíj és a tok egybeépített, a szíj rugalmasabb, mint a hagyományos szíj megoldások esetén, ezzel adva nagyobb tartósságot a sportórának.

T

Ironman TapScreen™ technológia

Legújabb fejlesztés a nagyméretű érintőkijelzős a tudatosan sportolók számára. A chronograph a kijelző érintésével indítható el és állítható le.

Timex SL Series

Az SL Series, „Sport Luxury”, ötvözi a technológiát és az eleganciát a klasszikus kategóriában. A Timex világában izgalmas párosítást: lehetne tradicionális, de mégis újszerű a hozzáadott technológia által.

Timex T Series

A T Series óra stílusa egyszerű, a korabeli elemek felidézésével megjelenése elmúlt idők óráit hozza vissza.

V

Vízállóság

A vízállóságot méterjelzéssel tünteti fel minden óragyártó az óra számlapján, tokozatán vagy hátlapján a WR (Water Resistant) betűket követően. Fontos tudni, hogy a méter jelölés nem a merülési mélységre vonatkozik, hanem egy nemzetközi, ISO2281 (International Organization for Standardization) szabvány szerinti besorolást jelöl.

Ez a szabvány az óra adott időegység alatt, adott hőmérséklet mellett, meghatározott mélységbe történő merítése alkalmával tanúsított vízállóságára utal.

Ez alapján értelmezzük a jelöléseket:

 • Ha nincs jelölés: csak pormentes környezetben használható, vízzel nem érintkezhet;
 • 30M WR30M: fröccsenő víz ellen védett, víz alá tartani vagy meríteni nem lehet;
 • 50M WR50M: úszásra, vitorlázásra, vizi sportokra alkalmas;
 • 100M WR100M: búvárpipás könnyűbúvárkodásra alkalmas;
 • 200M WR200M: könnyűbúvárkodásra alkalmas, de nem mély merülésekhez.

Búvárkodásra alkalmas órák a fentiektől eltérő ISO minősítés szerint kerülnek besorolásra.


 

Mikor vízálló egy óra?

 

Vízálló egy óra, ha annak tokja, koronája és üvege úgy vannak gyártva, hogy a szerkezetet megvédje a kívülről érkező anyagoktól, mint pl víz, levegő, por, illó anyagok.
Attól függően, hogy az óra hát- vagy számlapján milyen deklaráció van, a tok vízállósága az alábbi kategóriákba sorolható (NIHS 91-10, ISO 2281 vagy DIN 8310).

 

Vízállóság


- a cseppálló modellekre is vigyázni kell a mindennapokban. Soha ne engedje a cseppálló órákat nagynyomású víz (pl. autómosó, csapvíz) alá.
- a koronát és nyomógombot vizes óránál vagy víz alatt soha ne használja. A tömítések csak alaphelyezetben tömítenek ( csak a DIVER feliratú, búvárórák rendelkeznek reteszes tömítéssel, ami a víz alatt a korona és gomb használatakor is biztosítja a vízállóságot
- óvja és tisztítsa az óráját a mosakodás vagy egyéb módon felkerülő szappantól és más kémiai anyagoktól, mert ezek a tömítések élettartamát fokozottan megrövidítik
- strandolás után csapvízzel öblítse le az óráját, hogy a tengeri sókat illetve a strandok homokjait eltávolítsa az óráról
- vegye le az óráját, ha melegvizes fürdőt használ, mert a melegvíz vagy gyógyvíz ásványi tartalma károsíthatják az óra tokját, megváltoztathatják a színét
- az órák vízállóságát a gumitömítések biztosítják. A tömítések élettartama átlagos használat mellett 3 év, ezért javasoljuk az órák vízállósági kontrollját rendszeresen szakember által, nyomásmérő műszerrel elvégeztetni
- a gumi (anyagtulajdonsága miatt) a levegővel érintkezve öregszik, így az esetlegesen otthon, szekrényben féltve örzött, használaton kívüli óra tömítése is idővel tönkremehet
tévhit, hogy az óra elemcsere után már nem lehet vízálló. A szakszervízben elvégzett csere után, az eredeti tömítéssel pótolt óra újra vízálló lesz, akárcsak egy új modell
ha az óra kis mértékben bepárásodik az előfordulhat az óra belsejének és az órán kívüli hőmérsékletkülönbségnek az eredménye is, de ha a pára hosszabb ideig látható maradt, akkor azonnal forduljon szakemberhez. Minél később kerül az óra belseje szárításra, annál nagyobb a meghibásodás, károsodás lehetősége

A vízálló órák felépítése:
Általában a vízálló óráknak gumitömítése van az üvegnél, a koronánál ( nyomógomboknál) és a hátlapnál. Bármelyik tömítés meghibásodása beázáshoz vezethet. Nem szabad víz alatt nyomodnia gombokat, kihúzni a koronát.Az óra csatja
Fémcsat

Még a legjobb minőségű nemesacél csatokat is megtámadhatják a kémia anyagok, és okozhatnak elváltozást a csatban és a csat színében. Ezért javasoljuk, hogy mindig tartsa tisztán az óráját, s ezzel is növelheti a csat és az óra élettartamát. Bár a tömör csatszemek ellenállóbbak, ezeknél a csatoknál is ügyleni kell a tisztaságra. Minden mosás, tisztítás után törölje szárazra az óra minden részét. Egyes csatokat időnként ellenőriztetni kell.

Bőrszíj

A természetes anyagból készülő bőrszíjak élettartama jelentősen függ az óra használatától. A víz, a tartósan magas páratartalom jelentősen rövidítheti a szíj élettartamát, s hamarabb veszítheti el a szíj a színét is. Úszás, fürdés és egyéb más hasonló használat után a vizes bőrszíjat törölje meg ruhával vagy törülközővel. A folyamatosan karbantartott szíjat akár 4-5 évig hordhatja az óra tulajdonosa. 

Gumiszíj

A gumi illetve poliuretán szíjak puha műanyagokból készülnek, amelyek kb 2-3 évi használat után keményedni kezdenek, s akár a színűk is változhat. A víz, a magas páratartalom, a hosszú időn át közvetlen napfény hatásának kitett szíjak gyorsabban elöregszenek, élettartamuk jelentősen rövidülhet. A már megkeményedett szíjat javasoljuk kicserélni, mert az töréshez vezethet. Egyes kémia anyagok (pl. olaj, kozmetikumok) az uretán szíjon maradandó, le nem törölhető foltokat okozhatnak. Az állandó dohányfüst elsárgíthatja a gumiszíjat.

Figyelem! Soha ne használjon kémia anyagokat (pl. benzin, alkohol) a fém-, bőr- vagy gumiszíjak tisztításához!

Fémérzékenység, a titán jellemzői
Egyes bőrtípusok a fémmel való állandó érintkezés hatására kisebesedhet, foltok jelenhetnek meg. A fémre allergiásoknak ügyelniük kell arra, hogy nem csak az óra tokja, hanem a csat illetve a bőrszíj zárrésze is tartalmazhat fémeket. Ha Önnek fémallergiája van mindig elöször bőrgyógyászával konzultáljon a pontos diagnózisról. Megoldást jelenthet ezen esetekben a titánból készült órák. 
Mindenkinek tudnia kell azonban, hogy a titán anyagjellemzője, hogy könnyebb. Azonban az acélhoz képest puhább anyag. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik tulajdonságot részesíti előnyben a vásárláskor.

Mágnesesség


Bárhol járunk mágneses mezőkkel vagyunk körülvéve. Ennek a forrása lehet mobiltelefon, hangszóró, hűtőszekrény, televízió, a táska mágneszárja stb. Ezek a terek hatással vannak az óra pontosságáért felelős quartz működésére, így figyelemmel kell lennünk arra, hogy hol tartjuk az óránkat.

Analóg kvarcórák


A különböző szerkezetű órák között ez a típus a legérzékenyebb a mágneses hatásokra, s ezáltal a legkönyebben mutathat az óra pontatlan időt. A mágneses tér az órát nem károsítja, a hatás megszűnése után az óra ismét az eredti pontossággal fog tovább járni. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy maga az óra is felmágneseződik, ilyenkor a szakember demagnetizálni tudja az órát, ami után ismét az eredeti tulajdonságokkal működő pontos órája lehet.

Mechanikus órák


Általában a mechanikus órák nem érzékenyek az mágnesességre. Extrém körülmények között azonban felmágneseződhet az óra, ami késéshez, megálláshoz is vezethet. Ha megszűnik a hatás, akkor bár nagyon lassan, de visszaállhat az eredeti állapot, javasoljuk, hogy szakember által demagnetizála az óráját.

Digitális kvarcórák


A digitális órákra, mivel nincsen bennük motor, nincs hatással a mágnesesség. Ha mégis probléma fordulhat elő, akkor az bizonyos modellek ébresztő funkciójánál léphet fel, aminek hatására az ébresztő hang halkabb lesz a megszokotnál.

Elemek


A kvarcórák a kvarc kristály rezgésének segítségével működnek, amihez feszültségre, áramra van szükségük. A kvarcóra akkor áll meg, amikor ez a feszültség megszűnik, az elem kimerül.
A hibátlan működéshez hozzávetőleg állandó feszültségértéket kell biztosítani, lehetőleg hosszú időn keresztül. Javasoljuk, hogy óráinkban SEIKO elemeket használjanak. 

Ma már az elemeknek nagyon széles választéka kapható, azonban minden modellhez egyetlen típus használható, amely mind fizikai méreteiben (átmérő, vastagság), mind jellemzőiben ( feszültségszint, élettartam) az adott modellnek megfelelő. Azonban az évek múlásával az óra alkatrészeinek kopása, az olaj szintjének csökkenés a szerkezet nagyobb áramigényét okozhatja, ami az elemek élettartamát csökkentheti. Ezért javasoljuk, hogy az elemcserék alkalmával szakemberrel, szakszervízben végeztesse el a cserét. Az elemek élettartama 1 és 10 év között van attól függően az óra funkcióitól és a használt elemtől. Általában a kvarcórák rendelkeznek egy olyan funkcióval, amely jelzi, ha elemcserére van szükség: ilyenkor a mutatók 2 másodpercenként kezdenek járni illetve a digitális kijelzős modellek villogni kezdenek, de ez az óra pontosságát nem befolyásolja Jellemzően ilyenkor 2 hétre elegendő energiával rendelkezik az óra.

Tartsa szemelőtt, hogy az elem nem a vásárláskor kerül az órába, hanem akár hetekkel-hónapokkal korábban a gyárban, így az első elem élettartamát nem a vásárlástól napjától kell számítani. A funkciós órák elemeinek élethossza ???átlagos??? használat esetére vannak meghatározva. Az ???átlagos??? használat a funkció napi egyszeri működését jelenti, ha valaki ezzel nem él akkor akár évekkel is meghosszabbíthatja az elemcsere periódusát. 
A szakszervízben elvégeztetett elemcsere után az óra vízálló marad!

 

 

Nincs deklaráció az óra szám/hátlapon (nem vízmentes)
az ilyen órát a környezeti hatások ellen védeni kell!

WATER RESIST (vízálló)
ez az óra csak vízcseppek ellen védett

WATER RESISTANT 30M vagy 3 ATM (vízálló 30m)
az óra viselése megengedett pl. autómosásnál, fürdésnél, zuhanyzásnál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

WATER RESISTANT 50M vagy 5 ATM (vízálló 50m)
az óra viselése megengedett úszásnál, autómosásnál, fürdésnél, zuhanyzásnál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

WATER RESISTANT 100M vagyr 10 ATM (vízálló 100m)
az óra viselése megengedett vízisportoknál,  hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek. 

WATER RESISTANT 200M vagy 20 ATM (vízálló 200m)
az óra viselése megengedett búvárkodásnál (oxigén palack nélkül), vízisportoknál,  hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

WATER RESISTANT 300M vagy 30 ATM (vízálló 300m)
az óra viselése megengedett búvárkodásnál (oxigén palackkal),  vízisportoknál,  hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

 

Alapszabályok a vízálló óra ápolásához

 • Óvja óráját ütéstől, leeséstől, por és nedvesség behatolása ellen. Kerülje a nagy hőmérsékleti változásokat, mint szauna, mosogató vagy kézmosás nagyon meleg vagy hideg vízben.
 • Ha óra nedves vagy piszkos, elegendő ezt egy lágy kendővel letörölni. Az elkerülhetetlenül meglévő izzadság-, piszok-, víz- és zsírnyomok károsíthatják a tok anyagát hosszútávon
 • Vigye az óráját legalább 1x évenként a hivatalos szervizbe. 
 • Ha az órát ki kellett nyitni, akkor vízállóságra is ellenőriztesse.
 • Soha ne használjon tisztítószert az óra ápolására, mert ezek az anyagok az aranyozást, műanyagokat, lakkozást és tömítéseket karosíthatják.
 • Ha Önnek búvárórája van és vízállóságra ellenőriztette, tanácsos a tengervízi használat után édesvízzel leöblíteni. Ne nyúljon a koronához, amíg a vízben van!
 • Soha ne próbálja a házat kinyitni, vagy a hátlapot lecsavarni! Ilyen esetben minden óragyártó elutasít mindenfajta garanciális követelést!

 

A vízkárosodások elkerülése – vízállóság ellenőrzése
Az órák vízállósága nem maradandó tulajdonság. Az üveg, a korona és a tömítések idővel öregszenek, elhasználódnak . A kondenzvíz az üveg alatt egy látható jel arra, hogy nedvesség hatolt az óra belsejébe. Gyakran elég egy ütés, pl. a koronánál, és a ház továbbá nem vízálló, mert egy mikronyílás keletkezett, melyen keresztül a nedvesség szabad utat talál az óra belső részébe.
Csakis az óra rendszeres szervizelése és a gondos ápolás a biztosíték a vízállóság megtartására. Ellenőriztesse óráját a mindenkori uszodai/búvarszezon kezdetekor a hivatalos szervizekben.
Ügyeljen arra, hogy a vízálló óránál szakavatott személyzet végezze el a szervizt, mert egy óragyártó sem vállal felelősséget a garanciát illetően, ha a használati utasítás az elemcserét és a szervizinstrukciókat illetően nem lett betartva.
Éppen ezért is csak olyan órás üzletet bízzon meg órája szervizelésével, mely a kellő szakértelemmel bír. Amennyiben elemcsere történt egy vízálló quartz-óránál, végeztessen el vízállósági tesztet. Ezzel Ön drága javítási költségeket spórolhat meg.

 


Webáruház készítés